Kiek, su sport Sneek!

11 mei 2023

Kiek, su sport Sneek!

De tentoonstelling blikt terug op bijna 150 jaar verenigingsleven in de waterpoortstad. Van kaatsen op de Veemarkt tot zwemmen in het Spoordok, alle sporten komen aan de orde met mooie foto’s en bijzondere objecten. Natuurlijk passeren ook hoogtepunten de revue, zoals de uitstekende prestaties van de volleybalteams van Olympus en Animo, tegenwoordig als VC Sneek nog steeds succesvol op landelijk niveau.

“Sporten was in eerste instantie alleen voor de gegoede burgerij. Van voetbalclub LSC 1890 mochten alleen scholieren van het gymnasium en de HBS lid worden. De arbeiderskinderen voetbalden op straat. Zij vormden pas later verenigingen, zoals VV Black Boys en VV Sneek,” vertelt directeur Hester Postma. “Door in te zoomen op het verenigingsleven krijg je ook een goede indruk van de verzuiling in de stad. Katholieken, protestanten en socialisten, allemaal hadden ze hun eigen clubs.”

Materialen van de clubs zelf

De individualisering en ontkerkelijking is ook terug te zien in de tentoonstelling, want veel sportverenigingen fuseerden om te kunnen blijven bestaan. Postma: “Ook nu hebben veel clubs het zwaar, onder andere door de vergrijzing. De ledenaantallen nemen af, en het is moeilijk om vrijwilligers te vinden. Dat is jammer, want uit onderzoek blijkt dat sportclubs wel heel belangrijk zijn voor het welzijn van mensen.”

Kiek, su sport Sneek wordt gemaakt in samenwerking met de Vereniging Historisch Sneek. In hun archieven en het depot van het museum ligt een schat aan materialen en foto’s over de sportclubs opgeborgen. Maar ook de verenigingen zelf leveren bijzondere voorwerpen en historische archiefstukken voor deze expositie. Van 15 april tot en met 25 juni kun je het resultaat zelf komen bekijken in het Fries Scheepvaart Museum.

Via deze link bestel je tickets met korting. Voer eerst de kortingscode FSM23KSSS in en kies de datum van je bezoek. Je krijgt de bestelde tickets per mail, laat ze scannen bij de kassa van het museum.

Neem ook je eigen sportfoto mee en hang hem op in de tentoonstelling. Zodat iedereen weet: Kiek, su sport Sneek!

http://tickets.friesscheepvaartmuseum.nl/#/tickets/timeslot