The Last Dance… Dit schreef de media!

21 mei 2024

GrootSneek: VV Black Boys blaast het kaarsje uit met een overwinning

Op sportpark Tinga heeft Black Boys vanmiddag met opgeheven hoofd afscheid genomen van de voetballerij door kampioen Tijnje met 3-2 te verslaan door doelpunten van Mark Zijlstra, Harry Terpstra & Rowan Hoekstra. De allerlaatste wedstrijd van de club was er één om niet snel te vergeten.

Het duel begon met de nodige vertraging vanwege het vele vuurwerk boven Sneek. De weergoden deden namelijk ook een duit in het zakje en zorgden ervoor dat het
flink donderde, bliksemde en plensregende boven de stad.

Maar uiteindelijk kon er afgetrapt worden en slaagde Black Boys erin deze historische laatste wedstrijd met winst af te sluiten. Komend weekend wordt het 100-jarig jubileum van de club gevierd en daarna is het gedaan. Voetbalvereniging Black Boys is dan definitief geschiedenis.

 

 

Pengel: Black Boys sluit het boek met een overwinning op de kampioen


Het is dat het jubileumboek van Black Boys al geschreven en gedrukt is, want anders was in het laatste hoofdstuk nog een overwinning opgenomen De “All Blacks” sloten vanmiddag namelijk honderd legendarische jaren af met een 3-2 zege op Tijnje, dat zich vorige week in de vijfde klasse B tot kampioen kroonde.
Volgens de kenners was het maar goed dat Tijnje zich vorige week al van de titel verzekerde. Anders was het waarschijnlijk een lastig verhaal geworden, want Black Boys dat eerder op Tinga Lemmer en Blauw Rood ’20 al het leven al zuur maakte, bleek bij het allerlaatste optreden op de groene mat ook voor de groene “Meister” uiteindelijk een te dikke kluif.

Turbulentie
Niet lang na het eerste fluitsignaal dirigeerde arbiter Kuijpers de beide kemphanen al weer richting de kleedkamers waarna Mark Zijlstra na de meteorologische turbulentie bij de hervatting voor sportieve turbulentie zorgde. De middenvelder krulde namelijk een vrije trap richting de verre hoek en die krul bleek doelman Eabe Beant van der Veer uiteindelijk te machtig. Lang kon Black Boys echter niet van die voorsprong genieten, want een paar minuten later liet linksback Onno Kappeyne van de Coppello zich bij een snelle tegenstoot verrassen en mocht Jesper de Leeuw alleen op Madji Hanana afgaan. De topscorer van “de Tienje” faalde ook nu niet en bracht zijn ploeg op gelijke hoogte.

Strafschop
Bij de volgende Sneker aanval waarbij Jordi Albada met een dieptepass Mobin Jafari wegstuurde, ging de vlag omhoog. Het was een twijfelgevalletje, maar even later was er na een overtreding binnen de zestien op Hassan Huseen geen twijfel mogelijk. Strafschop en een klusje voor topscorer Zijlstra zou men denken. Jafari ging echter achter de bal staan en zag dat zijn inzet door doelman Van der Veer werd gekeerd, waarna de thuisclub twee keer de rebound onbenut liet. 

Uitstel van executie
Niet veel later kreeg Tijnje een 100% kans en na een voorzet van Zijlstra was een kopkans voor Msokolo Ramazani Dieudonne van vergelijkbare grootte. De middenvelder kopte echter tegen een verdediger aan, waarna Van der Veer een nieuwe inzet van Zijlstra onschadelijk maakte. Een schot van Tijnje ging vervolgens over, terwijl Hanana bij een nieuwe uithaal van de gasten met een prima redding de groene voorsprong van het bord hield. Ook zijn collega Van der Veer had op het half uur een prima redding in huis en voorkwam daarmee dat de thuisclub de leiding nam. Het bleek echter slechts uitstel van executie, want even later werd Harry Terpstra vrijgespeeld en nadat hij “het monster” goed had klaargelegd, vloog de bal vanaf dik twintig meter over Van der Veer tegen de touwen (2-1).

Vrouwen en kinderen eerste
Dat leek trouwens niet de ruststand te worden, want even later kreeg Tijnje na een overtreding van Albada ook een “pengel”. Ook deze strafschop werd gekeerd, waarna het eerste bedrijf met twee kopballen van groene makelij werd afgesloten. Meteen na rust drong de kampioen opnieuw aan, maar veel meer dan een paar hoekschoppen leverde dat niet op, al was het bij één van die corners wel een kwestie van vrouwen en kinderen eerst. Aan de andere kant kopte Dieudonne uit een voorzet naast, belandde een vrije trap van Zijlstra in de groene muur en schoof Dieudonne de bal bij een uitbraak opnieuw langs de voor hem verkeerde kant van de paal.

Schiettent
Halverwege de tweede helft was het wel raak, toen Rowan Hoekstra bij een rebound “Goldrichtig” stond en de marge naar twee tilde. Het was zijn eerste treffer in dienst van de “All Blacks” en ook zijn laatste actie, want even later werd hij vervangen door Hanno Hana. Die stond nog maar koud in het veld, toen De Leeuw een diepe bal op waarde schatte en de bal  langs doelman Hanana schoof (3-2). Vervolgens leek bij een hoekschop de gelijkmaker in de maak, toen het doelgebied van Black ‘boys na een hoekschop in een schiettent veranderde. Drie keer mochten de gasten aanleggen en evenzo vele malen werd de roos gemist.

Niet veel later stormde centrale verdediger Albada na een overtreding opeens naar voren en ontstond op de helft van Tijnje een opstootje. Het was een minuut of vijf voor het einde van de honderd  jaar een ietwat overbodige actie, zulks in tegenstelling tot de dik verdiende publiekswissel die een speler van Tijnje bij zijn laatste optreden in de groene hoofdmacht ten deel viel. Daarmee werd zijn boek gesloten en even later werd ook het boek van Black Boys definitief gesloten, al staan er komende vrijdag en zaterdag op Tinga nog wel de nodige jubileumactiviteiten op het programma.

Black Boys – Tijnje 3-2 (2-1)
Doelpunten: 1-0 Mark Zijlstra (4.), 1-1 Jesper de Leeuw (8.), 2-1 Harry Terpstra (32.), 3-1 Rowan Hoekstra (66.), 3-2 De Leeuw (75.)
Scheidsrechter: T. Kuijper

Gele kaart: Msokolo Ramazani Dieudonne, Rowan Hoekstra, Jordi Albada (Black Boys)
Opstelling Black Boys: Madji Hanana, Onno Kappeyne van de Copello, Martijn Jetten (60. Richard Nieuwland), Jordi Albada, Amin Abdelkhareq, Hassan Huseen (60. Mladen Dubravac), Harry Terpstra, Mark Zijlstra, Msokolo Ramazanin Dieudonne, Mobin Jafari (85. Matthieu Kuipers) en Rowan Hoekstra (67. Hanno Hana)